Maatjes met Gin


Jonge maatjes is een typische traditie uit de lage landen. De vette vis, boordevol omega 3, is een delicatesse. U kon bij ons in primeur de nieuwe maatjes proeven. Dit jaar hebben we getoond hoe de moderne keuken deze nieuwe maatjes laat matchen met Gin van eigen bodem.

De start van het seizoen was een week uitgesteld. De jonge haringen voeden zich met plankton, maar door de koude en het weinige zonlicht van het voorjaar was de voedingsbron vrij schaars. Daardoor hadden de jonge haringen nog niet de gewenste vetheid.

Vincent van Vishandel-Traiteur de Garnaal: 

“Vrijdag zet ik een traditionele maatjesfiets op de stoep en laat ik deze aan de klanten proeven. Naar oude traditie werd er bij de zoute maatjes jenever geschonken. Vroeger werden de maatjes meer gezouten dan nu. Doordat ze minder zout bevatten ben ik op zoek gegaan naar een drank die de fijne smaak van maatjes alle eer aan deed. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Custos Gin, een “ambachtelijk” product van een stoker uit het Antwerpse Brecht. Deze koos ik omdat hij super droog is. De ziltige smaak van de maatjes mag niet verstoord worden door te fruitige Gins. Custos Gin geeft een boost in de nadronk, een bittere toets die het zoute niet verstoord.”

Thomas Cuyvers van Taxandria-Elixir:

“Jenever en gin zijn dezelfde dranken, maar Gin heeft een veel uitgebreider kruidenpallet gekregen. Het was een leuke ervaring om samen met chef Vincent van de Garnaal aan “food pairing” te doen. De aanwezige waren unaniem over de match met de super zachte, met de hand nagekuiste maatjes. Deze lekkernij vroeg niet om de eigen smaak te maskeren. De volgende beet moest immers even intens zijn. Mijn Custos gin heeft een eigen karakter opgebouwd rond bittere kruiden. Het maatje geeft zijn smaak vrij in het midden van de mond, tegen het gehemelte en wordt op deze plaats liefst niet verstoord. De Custos Gin nr 5 blijft zacht tot bij de afdronk. Het was prettig te zien dat iedereen bij het napraten de schaal met Nieuwe Maatjes ongemerkt helemaal opat.”